Lurer du på hva det koster å polere bilen? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på polering av bil, inkludert hva det er, når det er nødvendig, hva du vanligvis må betale, hva som påvirker prisen, om du kan gjøre det selv, og om det er verdt pengene. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Når vi polerer bilen, er det vanligvis på grunn av to ting:
Lakken er den viktigste beskyttelsen du har mot rust på bilen, og det er derfor viktig at du tar vare på den så godt du kan. Et lag med voks eller polish bidrar til å beskytte bilen din mot de skiftende årstidene, og burde legges på et par ganger i året. Både vaskeslitasje, sur nedbør og sollys er ting som sliter på bilen over tid, og polering hjelper lakken med å stå imot de mange påkjenningene.
Det ligger noen arbeidstimer bak en skikkelig poleringsjobb, da bilen først må vaskes grundig, og deretter tørkes med en mikrofiberklut for å unngå riper i lakken. Deretter legges polishen over hele bilen, før den tørkes av og poleringen starter for alvor. Mange foretrekker å bruke poleringsmaskin i det siste steget, noe som også vil gi mye bedre glans enn dersom det gjøres for hånd. Du kan gjøre det selv, eller få en bilpleier til å ta seg av jobben.
Det kan være store forskjeller mellom de ulike aktørene, både når det kommer til prisen og hva de inkluderer i pakken. Som oftest vil prisen for polering være bakt inn i en pakkepris, som også innebærer vask av bilen og eventuelt andre tjenester som verkstedet tilbyr.
Priser og tilleggstjenester: En grundig utvendig vask og standard polering koster vanligvis mellom 1.500 og 2.000 kroner, da uten ekstra tjenester. Dersom du trenger andre ting, som lakkrens, avfetting eller lakkforsegling, må du regne med at prisen stiger med noen tusenlapper.
Prisklassene basic, stanard og pro: Mange bilpleiere skiller mellom ulike typer polering, slik at de kan tilby tjenesten innenfor flere prisklasser, det kan for eksempel være et skille mellom basic, standard og pro. Hvis du møter på dette, bør du etterspørre en detaljert oversikt over hva de ulike pakkene innebærer, og husk at du ikke bør se deg blind på prisen.
Grunnarbeidet er viktig: Grunnarbeidet er såpass viktig i denne sammenhengen at det kan være verdt å betale litt mer for å få det gjort ordentlig. Hvis basic-pakken ikke innebærer avfetting eller lakkrens når dette er noe du har bruk for, kan du ende opp med å betale for en polering som ikke gir det resultatet du ønsker, verken funksjonelt eller estetisk. Hvis du kjenner at lakken er nuppete etter at du har vasket bilen, er det et tegn på at det er nødvendig med en rens.
Det er først og fremst størrelsen på bilen som vil avgjøre prisen på poleringen, og deretter hvilken tilstand lakken er i. Hvis det er lenge siden du har polert bilen, kan det lønne seg å få tatt en lakkrens først, slik at du skaper et best mulig grunnlag for polering. Forarbeidet er noe av det viktigste som gjøres, og hvis lakken din har skader burde disse utbedres først.
Når du velger å la en bilpleier ta seg av poleringen av bilen din, vil det normalt være en del ting innbakt i prisen, slik at du får mer for pengene enn bare vask og polering. En grunnbehandling av bilen vil ofte innebære:
Hvis du skal sende forespørsel til flere bilpleiere, anbefaler vi derfor at du undersøker hva som er inkludert i prisen. Da kan du sammenligne de ulike tilbudene slik at du vet at du får mest mulig for pengene. Det er kanskje verdt å betale et par ekstra hundrelapper for motorvask og en skikkelig innvendig vask av bilen.
Vær imidlertid oppmerksom på at du fra 1. juli 2022 må sjekke at virksomheter som driver med bilpleie, utenom bilverksteder, er godkjent av Arbeidstilsynet. Da må nemlig alle virksomheter som driver med slike tjenester søke om godkjenning, basert på en rekke krav. Gjør de ikke det, anses tjenesten som ulovlig, og dermed anses også kjøpet av tjenesten som ulovlig. Du kan lese mer om dette i gjeldende forskrift på lovdata.no
Prisen er avhengig av den lokale konkurransesituasjonen, og kan derfor variere en del i forhold til hvor i landet du bor. Nedenfor har vi samlet en oversikt over noen av de mest kjente aktørene i Norge.
Pluss Bilpleie holder til i Oslo og eies av Blå Kors Norge. Pakkeprisen for vask og polering starter på rundt 2.000 kroner, og opp til omtrent 4.000 kroner.
Handz On har flere avdelinger i Oslo-området, og har ulike poleringspakker i flere prisklasser. Den billigste pakken koster rundt 1.500 kroner, mens den dyreste koster opp mot 5.000 kroner. De har også egne priser for polering av dørkarmer eller vinduer, fra 500 til 800 kroner.
Perfekt Bilpolering holder til i Rogaland, og tilbyr flere ulike pakkepriser der polering er inkludert. Prisene ligger mellom 3.000 og 6.000 kroner.
Bilvask1 har avdelinger i Bryn, Moss, Skien, Alnabru og Asker. For polering av vanlig personbil eller stasjonsvogn starter prisen på rundt 2.000 kroner, men dette inkluderer tilsynelatende ikke vask verken utvendig eller innvendig.
Sommerseth AS ligger i Narvik og er både en forhandler av bil og bildeler, et bilverksted og tilbyr bilpleie. For lakkrens og polering ligger prisen på rundt 5.500 kroner, samt tillegg i prisen dersom du har større bil, sterkt oksidert lakk eller ønsker lakkforsegling.
Værnes Bilpleie AS ligger i Trøndelag, og oppgir prisen på polering fra 2.000 kroner, inkludert utvendig vask. Dersom du i tillegg vil ha kjemisk lakkrens stiger prisen til rundt 4.000 kroner.
Som vist er det relativt store forskjeller i både pris og hva som er inkludert i prisen. Dersom du velger å hente inn tilbud fra flere lokale tilbydere, er det derfor viktig at du etterspør hva som er inkludert i prisen. Hvis du bare sender en forespørsel som gjelder polering, risikerer du å få oppgitt en pris som ikke inkluderer utvendig vask. Denne vasken er helt nødvendig for å få et godt resultat, så totalprisen kan dermed ende opp med å bli høyere enn det du først fikk oppgitt.
Det er relativt enkelt å polere bilen selv, men det krever naturligvis en del forarbeid og nøyaktighet. De fleste polisher man kan kjøpe for håndpolering inneholder både litt slipemiddel og voks, slik at du får alt i ett. Da får du fjernet vaskeriper samtidig som du etterlater en beskyttelse for lakken.
Husk at grunnarbeidet er noe av det viktigste du gjør når du polerer bilen, og husk disse enkle grunnreglene:
For å få et best mulig resultat er det viktig at du er nøye med både forarbeidet og selve poleringen. Unngå å gjøre arbeidet i sterk sol eller i veldig varme omgivelser, samt at du unngå fuktig og kjølig vær. Tørre omgivelser og jevn, middels temperatur er perfekt. Dersom karosseriet er for varmt vil kjemikaliene tørke for raskt eller fordampe, og dette kan skade lakken. Kjølig og fuktig være kan på sin side føre til at poleringsmiddelet blir vanskelig å få av.
Vask bilen grundig med sterkt såpe, og vask gjerne en gang til med avfetting etterpå. Tørk av bilen med en mikrofiberklut slik at du er sikker på at du får med deg alt av støv og sand som kan lage riper i lakken. Før du legger på poleringsmiddelet må du forsikre deg om at bilen er helt tørr.
Velg riktig produkt. Det finnes svært mange produkter å velge i, og du får kjøpt pakker som inneholder alt du trenger i flere ulike prisklasser. Husk at du ikke nødvendigvis trenger å kjøpe det dyreste du finner, da det er selve jobben som først og fremst avgjør om du får et godt resultat. Vær også forsiktig med produkter som inneholder mye slipemiddel, da du fort kan ende opp med å gjøre mer skade enn nytte dersom du ikke har erfaring med dette.
Legg polish på bilen i et tynt lag ved hjelp av en svamp eller polerduk, og bruk sirkelbevegelser uten for mye press. La deretter polishen tørke til den danner et hvitt belegg på bilen. Dette tar gjerne noen minutter.
Tørk av polishen med en mikrofiberklut. Bytt klut ofte for å få en finere glans, og poler bilen med sirkelbevegelser uten å legge for mye press. Du skal ikke få verkende muskler av denne jobben. Ta systematisk en og en del av bilen, og gjenta prosessen dersom du ikke synes den ble blank nok.
Det er anbefalt å legge voks etter poleringen, for å få poleringen til å vare lengst mulig. Dette skaper en fin dybde i lakken, og får beskyttelsen til å vare lengre.
Hvis du synes polering for hånd er i overkant slitsomt og omstendelig, kan du gå til innkjøp av en poleringsmaskin. Det vil gjøre at jobben både blir enklere og raskere, i tillegg til at du vil få bedre glans i lakken dersom du bruker maskinen riktig.
Mange er redd for å bruke poleringsmaskin på bilen sin i frykt for å skade lakken, men du trenger verken en dyr poleringsmaskin eller mye erfaring for å få et godt resultat.
For å forsikre deg om at du ikke skader lakken med poleringsmaskinen, er det to ting du må huske på:
Det er som tidligere nevnt anbefalt å polere bilen minimum to ganger i året for å beskytte den mot sol, vaskeslitasje, vær og vind. Dette er et forebyggende tiltak som kan spare deg for større utgifter på sikt.
UV-stråler og nedbør er med på å fremskynde oksideringsprosessen til lakken, også kjent som rust. Rustskader som oppstår kan utvikle seg til store skader i lakken over tid, og en omlakkering vil være langt dyrere enn å polere bilen med jevne mellomrom.
Regelmessig vasking av bilen vil ikke si at du ikke trenger polering. Voks og poleringsmiddel inneholder en olje som er viktig for å bevare lakken. Hvis du vasker bilen for ofte uten å polere den, kan det sammenlignes med at du dusjer for ofte, slik at huden din tørker ut.
Kjemisk forurensing og møkk vil bore seg inn i lakken selv om du vasker bilen ofte, og det kan derfor være nødvendig å ta en lakkrens før du polerer bilen, slik at den blir lettere å holde ren, og ikke utvikler lakkskader over tid.
Dersom du synes det høres ut som mye jobb eller er usikker på hvordan du burde gå frem, er det ingen skam i å sette bort jobben til fagfolk. Som vi har vist i denne artikkelen kan det også innebære at du får en innvendig vask av bilen og motorvask som en del av pakken, og hvis du får forhandlet frem til et godt tilbud vil det absolutt kunne være verdt pengene. Hva som er det beste valget for deg vil være avhengig av både interesse for bil og hvor mye du har å rutte med i ditt bilbudsjett.
Finn de beste bilverkstedene og sammenlign flere pristilbud.
Gjør smarte bilvalg