Lurer du på hva EU-godkjenning koster? Alle biler må jevnlig på EU-kontroll for å bli EU-godkjent. Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på EU-kontroll, inkludert faktorer som påvirker prisen, prisforskjeller, hva som inkluderes i prisen, hvordan en EU-kontroll foregår, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
EU-kontroll er en obligatorisk kontroll av alle kjøretøy som ferdes på offentlig vei, som er innført av myndighetene for å sikre en mest mulig trygg og miljøvennlig bilpark. Det er Statens vegvesen som er kontrollmyndigheten, og det er dermed de som har ansvaret for å sikre kvaliteten og gjennomføringen av tiltaket. Selve EU-kontrollen utføres av verksteder som har fått autorisasjon fra Vegvesenet, og det er også verkstedene som prissetter denne tjenesten. Det har ført til at ulike verksteder tar litt ulike priser. En annen benevnelse for EU-kontroll er “periodisk kjøretøykontroll”, som også brukes i mange sammenhenger.
Grovt sett kan EU-kontrollen deles inn i to deler, der den ene delen har fokus på trafikksikkerhet og teknisk tilstand på kjøretøyet, mens den andre delen har fokus på miljø- og støyforurensing.
Hvis du er usikker på når du må ha bilen din inn til EU-kontroll, kan du søke den opp ved hjelp av registreringsnummer i søkemotoren til Statens vegvesen. Der finner du alltid oppdatert frist, og det er lurt at du ligger litt i forkant av denne datoen. Dersom bilen din ikke blir godkjent første gang, vil du nemlig ikke få fristen utsatt. Du må utbedre feilene og få godkjent etterkontrollen innen den opprinnelige fristen, hvis ikke kan du regne med at bilen blir avskiltet og at du dermed får kjøreforbud.
Tidligere var det slik at det siste sifferet i registreringsnummeret ditt avgjorde i hvilken måned bilen måtte få EU-godkjenning, men dette ble endret tidlig i 2019. Med det nye regelverket kan du i stor grad selv bestemme når du får gjennomført EU-godkjenningen, så lenge du holder deg innenfor fristen som gjelder for ditt kjøretøy.
For kjøretøy over 7,5 tonn er fristen for godkjent EU-kontroll innen to år fra førstegangsregistrering, og deretter innen ett år fra siste EU-godkjenning. Dette gjelder også taxi og ambulanse.
For personbiler opp til 7,5 tonn er fristen for godkjent EU-kontroll innen fire år fra førstegangsregistrering, og deretter innen to år fra siste EU-godkjenning.
En EU-kontroll vil ikke fange opp alle aktuelle feil med kjøretøyet i forbindelse med kjøp og salg av bil, og det er en vanlig misforståelse at EU-kontrollen er en fullverdig tilstandsrapport. Det kan være relativt mye slitasje på bilen selv om den er EU-godkjent, siden EU-kontrollen bare sier noe om hvorvidt bilen møter minimumskravene fra myndighetene. I tillegg vil en EU-kontroll bare vurdere bilens tilstand der og da, og ta lite hensyn til feil og mangler som kan utvikle seg lengre frem i tid.
Skal du kjøpe bruktbil, er en godkjent EU-kontroll bare et minimum av det du kan forvente, og du kan med fordel etterspørre en teknisk tilstandsrapport dersom du er usikker på tilstanden til bilen du skal kjøpe. I forbindelse med tilstandsrapport vil verkstedet undersøke for eksempel rust og skader på karosseriet, kvaliteten til driftssystemet, og slitasje på bildekkene.
Hvor mye du ender opp med å betale for EU-kontrollen vil avhenge av en del faktorer. Med tanke på at Statens vegvesen som kontrollorgan ikke legger seg opp i prisingen, er det verkstedene selv som bestemmer hvordan de prissetter tjenestene sine. Spesielt i større byer kan det være hard konkurranse mellom de ulike tilbyderne, og i tillegg til beliggenhet vil også forholdet ditt til verkstedet kunne være med på å avgjøre prisen. Det kan være en fordel å ha et lengre kundeforhold til samme verksted, slik at du utvikler en god og tillitsfull relasjon til en bestemt tilbyder.
Hvis du enda ikke har funnet ditt favorittverksted, vil vi anbefale at du kontakter flere ulike verksteder der du bor, for å kunne sammenligne prisene de oppgir. Det er ikke alle verksteder som har prisene offentlig tilgjengelig, og prisen kan i tillegg avhenge litt av hvilken type bil det er snakk om. På landsbasis ligger prisen vanligvis mellom 850 kroner og 1.500 kroner.
Husk også at kvaliteten i arbeidet som blir gjort er viktigere enn prisen. Hvis du blir plukke ut til kontroll langs veien og bilen din ikke møter myndighetens forskrifter, hjelper det ikke at du kan vise til en godkjent EU-kontroll. Det er også ditt eget ansvar at bilen er i forskriftsmessig stand, og at du ikke kjører rundt i en bil som er trafikkfarlig.
Det er en del faktorer som påvirker prisen som du ikke kan gjøre noe med, det inkluderer for eksempel type bil, drivstoffet du bruker og størrelsen på bilen. Hvor du bor i landet kan også være en avgjørende faktor, og det lønner seg sjeldent å reise veldig langt for EU-kontroll, selv om tjenesten i seg selv kan være billigere lengre unna.
Det du først og fremst kan styre er hvilket verksted du velger, og hva som er viktig for deg når du skal velge. Enkelte synes for eksempel at det er tryggest å velge et merkeverksted, men disse vil jevnt over ofte være dyrere enn kjedeverksteder eller frittstående verksteder. I utgangspunktet er det ingen grunn til å anta at de sistnevnte gjør en dårligere jobb enn merkeverkstedene, og du kan med fordel forhøre deg med venner og bekjente om de kan anbefale andre verksteder som de har gode erfaringer med.
Det vil ofte kunne lønne seg å velge et frittstående verksted i nabolaget, der du kan bygge en mer personlig relasjon med de ansatte. Selv om ikke selve EU-kontrollen blir billigere, er det mulig at du kan spare penger på sikt, hvis det blir behov for utbedring og reparasjoner.
For å unngå at unødvendige småfeil gjør at bilen din ikke blir EU-godkjent, har vi samlet noen punkter du enkelt kan gå igjennom på egen hånd, og eventuelt fikse før du sender bilen på EU-kontroll:
Med tanke på at EU-kontrollen kun er en registrering av eventuelle feil og mangler, og ikke en utbedring av disse feilene, vil det normalt sett ikke ta verkstedet lang tid å bli ferdig. Du kan regne med at det tar omtrent en times tid. Verkstedet skal følge et standardisert skjema som har omtrent 150 punkter, men det vil variere litt avhengig av hva slags bil det er og hvor gammel den er. Etter EU-kontrollen vil du få utdelt en maskinskrevet kontrollseddel med en oversikt over punktene som har blitt gjennomgått av verkstedet.
Dersom det blir påvist feil og mangler er det opp til deg om du ønsker at disse skal utbedres, og om du vil gjøre det ved et annet verksted. Alternativet vil være at bilen får kjøreforbud og blir avskiltet dersom du ikke får bilen EU-godkjent innen fristen. Som tidligere nevnt må verkstedet være godkjent av Statens vegvesen for å kunne godkjenne bilen i EU-kontroll. Hvis du er usikker på verkstedet ditt kan du enkelt sjekke det på hjemmesiden til Vegvesenet.
Selv om du må kunne anta at verkstedet gjør den jobben de skal på en forskriftsmessig måte, burde du ta deg tid til å lese og forstå kontrollseddelen. Det gjelder uansett om bilen din ble EU-godkjent eller ikke. Kontrollseddelen skal være maskinskrevet. Hvis du får en håndskrevet kontrollseddel, er det et tegn på at verkstedet ikke er autorisert, og du burde da umiddelbart ta kontakt med Statens Vegvesen.
Det er fem kontrollkoder som brukes når verkstedet fyller ut kontrollseddelen:
Det finnes utallige verksteder i Norge, både merkeverksteder, kjedeverksteder og frittstående. Her har vi tatt en kjapp gjennomgang på noen av de mest kjente kjedeverkstedene i Norge og undersøkt prisene deres på EU-kontroll. Dette er stort sett frittstående verksteder som har samlet seg til større kjeder. I de fleste tilfeller er det imidlertid slik at bilverkstedene bare oppgir prisene sine på direkte forespørsel. Det betyr at det krever litt mer arbeid av deg som forbruker å undersøke hvilke priser som gjelder, men det er en innsats som absolutt kan lønne seg.
SjekkPunkt tar imot biler fra alle bilmerker, og tilbyr seg å sende deg som kunde en påminnelse når fristen for din EU-kontroll nærmer seg. For å få oppgitt pris må du imidlertid sende en forespørsel.
BilXtra har over 250 bilverksteder fordelt over hele landet, og flere av dem er tidligere frittstående verksteder. Pris for EU-kontroll oppgis på forespørsel til det aktuelle verkstedet i ditt nærområde.
SnapDrive har 23 verksteder fordelt i de største byene i Norge, og har en normalpris på EU-kontroll til rundt 1.100 kroner. De opplyser imidlertid om at denne prisen kan bli lavere dersom du kombinerer EU-kontrollen med andre tjenester, som for eksempel bilservice eller dekkskifte.
Mekonomen har verksteder i store deler av Skandinavia, og er en av de største aktørene på markedet. Prisene ser ut til å ha noen lokale variasjoner, men ligger mellom 1.100 og 1.300 kroner.
MECA har til sammen over 500 verksteder i Sverige og Norge. I likhet med de fleste andre aktørene må du også her ta kontakt med det verkstedet du vurderer for å få et inntrykk av hva EU-kontrollen kommer til å koste.
Dette er på ingen måte en uttømmende liste, og det kan være store lokale forskjeller med hensyn til hvilke verksteder som er tilgjengelig i umiddelbar nærhet. Vi vil sterkt anbefale at du gjør dine egne undersøkelser i lokalområdet, og skaffer deg en oversikt over hvilke verksteder i nærheten som kan være aktuelle.
Du kan gjerne sende forespørselen din skriftlig, og inkludere disse opplysningene:
Du kan med fordel be om å få et skriftlig prisoverslag, slik at du kan vise til dette tilbudet om du velger å inngå en avtale med verkstedet.
Som bileier er det ditt eget ansvar at bilen er EU-godkjent og i forskriftsmessig stand. Siden det kan være relativt stor forskjell i kvaliteten på arbeidet til de ulike verkstedene, er det dermed viktig at du utviser kritisk sans, og tar deg god tid når du velger verksted. Hvis du klarer å forsikre deg om at verkstedet du benytter deg av er seriøst og til å stole på, slipper du å bekymre deg neste gang du blir stoppet i trafikkontroll.
Bilen kan bli avskiltet av både politiet, tollvesenet og Statens Vegvesen dersom det blir oppdaget på kontroll at bilen ikke er EU-godkjent, eller at den har feil og mangler som gjør at den ikke oppfyller myndighetenes minimumskrav. Det betyr fullstendig kjøreforbud inntil feilene er utbedret og du har fått en ny etterkontroll av kjøretøyet.
Finn de beste bilverkstedene og sammenlign flere pristilbud.
Gjør smarte bilvalg